2.500 signatures, 2.500 agraïments!

Per Toni Llobet el . Categoria: Handbook of the Mammals of the World

Hi ha unes dues mil cinc-centes espècies de rosegadors, al món.

I casualment, són la causa d’haver hagut de fer dues mil cinc-centes signatures.

A 10 segons cadascuna –agafa la làmina, signa-la, endreça-la al piló corresponent…-, són 25.000 segons. Set hores i escaig signant làmines, una jornada laboral sencera. Ufff! Solució? Aprofitar qualsevol forat de temps disponible per signar-ne uns centenars: al pati de casa mentre els nens juguen, en un aguait tot esperant els ocells, en una estona a la fresca havent dinat…

I per què, tot això?

Quan l’equip de Lynx Edicions es va trobar davant el repte ingent –i inviable- d’incloure les més de 2.500 espècies de rosegadors del món en un sol volum del Handbook of the Mammals of the World, no va quedar altra alternativa que dedicar dos volums de l’enciclopèdia a aquest grandíssim grup. Que inclou, per cert, molt més que rates: animals tan atractius com els porcs espins, els capibares, els esquirols, les marmotes, els lirons, els hamsters, els talpons i, és clar, rates i ratolins.

Abans de fer-ho, però, es va consultar el “nucli dur” dels compradors del HMW: els subscriptors. Mitjançant una enquesta, se’ls va demanar si estaven dacord en la idea, i si comprarien els dos volums, és clar. Per incentivar una mica la participació, se’ns va acudir, una mica a la lleugera, que podríem regalar una làmina del HMW, amb dibuixos meus, amb tots els linxs del món –éssent Lynx l’editorial, bona tria-, signada per l’ocasió. La resposta va ser aclaparadora: van respondre més de dos mil cinc cents subscriptors, i la victòria del “sí” (a dedicar dos volums als rosegadors) va ser inequívoca: un 93% dels enquestats hi va votar a favor.

Així que, culminat el sisè volum del Handbook, el primer dedicat als rosegadors, ha tocat signar les làmines corresponents. Un repte curiós, que mai ens vam plantejar que pogués suposar un dia sencer de feina. L’he viscut a estones, esmicolat en moments. Amb la petita satisfacció –permeteu-m’ho- de saber que cadascuna aniria a parar a casa d’algun personatge desconegut, en algun racó de món insospitat, a les mans de tots i cadascun dels entusiastes subscriptors del Handbook of the Mammals of the World, prou bojos pel món animal com per fer possible aquest projecte tan gran, el gruix de la meva feina des de fa quasi una dècada, i per alguns anys, encara. A tots ells, des d’aquí, moltes gràcies!

Deixa un comentari