Toni Llobet

Artista i naturalista nascut a Barcelona i empeltat a l’amable Terraprim, un paisatge ondulant, bell i sense excessos, a mig camí entre la plana empordanesa i l’estany de Banyoles.

Em considero més naturalista que artista, si bé en el primer dels camps no sóc professional –més aviat perpetu aficionat, amb tot el rigor possible-. L’art –o la il·lustració- naturalista, en canvi, és la meva professió des de fa quasi 20 anys, i en aquest terreny he acumulat cert bagatge.

Des de fa deu, vuit i quatre anys, a més, sóc, sobretot, pare. Amb la Valentina, la mare i la meva dona, of course!

D’on vinc

Vaig néixer a Barcelona el 1975. Des de petit, però, he tingut en l’Empordà –el meu pare era de Roses- el meu espai de creixement com a artista i sobretot com a naturalista. A Barcelona vaig fer classes de plàstica a l’escola l’Arc, amb el mestratge d’Ester Boix i Ricard Creus. Tot i que vaig anar-hi de petit, entre els 7 i els 12 anys -o precisament per això-, crec que va ser un fonament molt important, gairebé l’únic, de la meva formació artística.

A partir de mitjans dels anys 80 em vaig començar a formar com a naturalista en el marc dels campaments de natura de l’aleshores dinàmic Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. També allà, en els cursos de dibuix naturalista organitzats pel propi Parc, vaig aprendre tècniques concretes, amb el guiatge destacat, entre d’altres, de Juan Varela, per mi un dels més destres dibuixants de natura del natural.

L’any 1997 vaig entrar en contacte amb la família Giribet i la seva empresa Calidos, punta de llança del món Apple i multimèdia a Catalunya, i em van introduïr a les tecnologies digitals. D’aleshores ençà dibuixo amb l’ordinador a través d’una tauleta gràfica. Això m’ha permès millorar la meva tècnica paral·lelament a la gran productivitat creativa que fan possible els Macs. Sense perdre el camp i la natura propera com a font d’inspiració i raó de ser de la meva feina, he pogut anar un xic més enllà de la il·lustració amb aquarel·la, pinzellada a pinzellada, gràcies als bites i als píxels.

En aquesta web trobareu un munt d’exemples.

Què faig

Des de fa vuit anys estic submergit en la il·lustració dels mamífers del món per al Handbook of the Mammals of the World (Lynx Edicions). És una feina mastodòntica, que s’endú bona part del meu temps i de la meva energia. En aquest període també he produït -il·lustracions i en bona mesura textos- la sèrie de Guies de flora i fauna d’espais naturals catalans (Brau Edicions), que ara estic mirant de desenvolupar més enllà de Catalunya. Esgarrapo hores d’on puc per a projectes puntuals de tercers –pòsters, llibres i publicacions diverses-, i estic mirant de trobar temps per tornar a pintar i per desenvolupar projectes audiovisuals i editorials propis. Escric, quan puc, el blog “i altres animals“, al diari Ara, on reflecteixo una petita part -aquella que té a veure amb la natura- de la meva activitat més absorvent, que és la de pare de tres criatures. I també tenim quatre burres -que podeu llogar per fer passejades!-, quatre oques i un hort. I amb dos bon veïns hem muntat uns aguaits d’obervació de fauna salvatge que són una passada!