Un triple repte: panoràmiques d’ambients aquàtics d’alta muntanya – projecte Life Limno-Pirineus

Per Toni Llobet el . Categoria: En el seu ambient

Sortir al camp – o pujar a la muntanya, endinsar-se al bosc, cabussar-se a un llac -, impregnar-se’n, aprendre dels que més en saben… és la part que més m’agrada de la meva feina, quan faig panoràmiques d’ambients amb base fotogràfica. Les sortides a fer fotos són sempre un repte, perquè cal capturar moltíssimes imatges per poder composar un collage alhora complex i creïble.

En aquest cas, el repte va ser múltiple. D’entrada, pujar fins als estanys d’alta muntanya de Colomers, al cor del parc nacional d’Aigüestortes amb la motxilla carregada de material fotogràfic i també el neoprè ben gruixut, ulleres, tub, ploms… per poder-nos-hi cabussar -amb tots els permisos pertinents!-. El meu guia, el director del Projecte Life Limno-Pirineus, l’ecòleg Marc Ventura, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes – CSIC, no només és un expert limnòleg, sino un grandíssim muntanyista, una mica inconscient que no tots estem tan en forma com ell… Malgrat tot, vaig aconseguir arribar a dalt, dissimulant les esbufegades d’esgotament mentre intentava seguir-lo.

Un cop dins l’aigua –fresqueta- de l’estany, a més de 2.000 metres d’alçada, la dificultat principal era trobar i mantenir la flotabilitat justa per no aixecar el sediment del fons del llac, i poder fotografiar els paisatges submergits i els emergits, amb plantes i animals singulars, molts d’ells a flor d’aigua.

Un tercer repte va ser fotografiar amb prou detall, i després reproduïr de forma prou entenedora, dos ambients molt específics i peculiars: les molleres i les fonts carbonatades, amb una flora menuda i de vegades poc aparent, i unes condicions d’humitat i relleu molt específiques, amb diversos “microambients” que calia reproduïr amb precisió. En aquest cas, a banda d’en Marc, l’eminent botànica Empar Carrillo ens va acompanyar, tant a les fonts carbonatades del Pla de Beret com a les molleres de la vall de Molleres, a la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça, respectivament.

De tot plegat n’han sortit quatre grans panoràmiques d’aquests fràgils i valuosos ambients pirinencs lligats a l’aigua (estanys, rius, molleres i fonts carbonatades), per a ús en plafons expositius, fulletons, materials pedagògics i a la web del projecte Life Limno-Pirineus (per cert, una web molt recomanable!). Un goig poder aportar la meva feina en una iniciativa així, que ja està tenint un impacte positiu innegable en aquests fràgils ecosistemes de muntanya, i que deixarà un pòsit de coneixement i sensibilitat en les poblacions locals, per tal de perpetuar aquesta conservació en el temps. Enhorabona a l’equip que ho fa possible!

Comments (2)

 • Jan

  |

  Una meravella de panoràmiques i l’equip d’investigadors amb què has treballat immillorable…

  Respon

  • Toni Llobet

   |

   Gràcies Jan, i sí, he tingut la sort de treballar amb aquesta gent de gran vàlua científica i humana. Fer feines com aquestes és un privilegi molt gran, un fart d’aprendre i de visitar llocs sensacionals amb guies de luxe. No faria altra cosa!

   Respon

Deixa un comentari