“CÉPAGES et TERROIRS”: la terra amagada sota els ceps

Per Toni Llobet el . Categoria: Llibres diversos

cepages coverAquests són alguns dels dibuixos que he fet pel llibre Guide des CÉPAGES et TERROIRS, de Charles Frankel, editat per Delachaux & Niestlé i aparegut aquest estiu.

Hi ha algun dibuix de raïms, però el gruix són bàsicament seccions geològiques de diversos indrets o “terroirs” de vins francesos singulars. Fer-los no ha estat fàcil: he utilitzat de referència una barreja de cartografia, croquis originals diversos de l’autor, seccions bidimensionals i força Google Earth.

  • tonillobet_wildlifeart_sancerre_terroir

  • tonillobet_wildlifeart_margaux_terroir

  • tonillobet_wildlifeart_mont_granier_terroir

  • tonillobet_wildlifeart_bourgueil_terroir

  • tonillobet_wildlifeart_terroir_gaillac

Aquesta temàtica no és la meva especialitat, però l’exercici ha estat interessant. La solució gràfica utilitzada per simbolitzar els diferents substrats geològics (franges, puntets, “totxanes”…) m’havia cridat l’atenció des de sempre, en els tractats de geologia, i ara que l’he implementada jo mateix, no he pogut evitar trobar-la estranya, però alhora pràctica per distingir tipus de roca diversos.

Les diferències d’escala entre els diferents paisatges representats ha estat una dificultat afegida –hi ha terroirs d’unes quantes hectàrees i d’altres de diversos kilòmetres quadrats-. No obstant això, crec que el resultat és força entenedor.

La meva amiga Anna, del Celler Espelt, enòloga amb criteri, diu que fan patxoca i ja pensa en fer algunes panoràmiques/seccions geològiques de les seves vinyes empordaneses, de Rabós fins a Roses. Ja beurem!

tonillobet_wildlifeart_cepages

Deixa un comentari