Peixos migradors – Life MIGRATOEBRE: un poster gestat en família
Hi ha vegades (poques) en què tinc la sort de poder compartir la meva feina de camp amb la família. En aquest cas, la cosa l’hem dut a l’extrem.
L’encàrrec consistia a fer un panorama en base fotogràfica amb els ambients subaquàtics del tram baix de l’Ebre, amb les quatre espècies de peixos migradors –molt amenaçats tots ells, si no ja extingits!- objecte del projecte Life MigratoEbre.
El lloc escollit, aigües avall de l’assut de Xerta, té aigües tranquil·les i transparents, vegetació subaquàtica ufanosa, bon accés i, el més important, el propi assut, que havia d’aparèixer com a “teló de fons” del pòster, com a exemple d’obstacle fluvial, en aquest cas superable gràcies a l’escala de peixos.
I allà vam anar, en família, més que mai. La central hidroelèctrica que hi ha a l’assut la va dissenyar i en va dirigir la construcció el meu enyorat pare, farà 15 anys… els records ens acompanyaven. Amb la Valentina i els nens vam llogar dues canoes a la bona gent d’Aiguadins (un servei impecable), i mentre ma mare (que també ens va acompanyar!) s’esperava a la riba, nosaltres vam remuntar el riu fins a sota l’assut. Tela, el corrent! Sobretot per a nosaltres, que estem acostumats al nostre humil Fluvià. Un cop ben bé sota l’assut, ens vam posar tots a l’aigua amb ulleres i tub, i ens vam creure dins l’Amazones per uns minuts, en una mena de selva submergida. Quanta exhuberància! Entre mates de Potamogeton i Myriphyllum de més de dos metres que dansaven al ritme del corrent, apareixien grupets de bagres, llisses enormes i carpes descomunals… De les quatre espècies migradores que havien de sortir al pòster, malauradament, ni rastre.
Després va venir la feina d’estudi i d’ordinador, classificar tres centenars de fotos aquàtiques i emergides, crear un panorama “ideal”, i dibuixar els peixos amb la perspectiva i la llum adequats per encaixar a l’ambient. Aquí teniu el resultat, amb uns detalls de les quatre espècies il·lustrades: