Peixos migradors – Life MIGRATOEBRE: un poster gestat en família

Per Toni Llobet el . Categoria: Uncategorized

riu_ebre_poster_migratoebre_life_toni_llobetHi ha vegades (poques) en què tinc la sort de poder compartir la meva feina de camp amb la família. En aquest cas, la cosa l’hem dut a l’extrem.

L’encàrrec consistia a fer un panorama en base fotogràfica amb els ambients subaquàtics del tram baix de l’Ebre, amb les quatre espècies de peixos migradors –molt amenaçats tots ells, si no ja extingits!- objecte del projecte Life MigratoEbre.

El lloc escollit, aigües avall de l’assut de Xerta, té aigües tranquil·les i transparents, vegetació subaquàtica ufanosa, bon accés i, el més important, el propi assut, que havia d’aparèixer com a “teló de fons” del pòster, com a exemple d’obstacle fluvial, en aquest cas superable gràcies a l’escala de peixos.

I allà vam anar, en família, més que mai. La central hidroelèctrica que hi ha a l’assut la va dissenyar i en va dirigir la construcció el meu enyorat pare, farà 15 anys… els records ens acompanyaven. Amb la Valentina i els nens vam llogar dues canoes a la bona gent d’Aiguadins (un servei impecable), i mentre ma mare (que també ens va acompanyar!) s’esperava a la riba, nosaltres vam remuntar el riu fins a sota l’assut. Tela, el corrent! Sobretot per a nosaltres, que estem acostumats al nostre humil Fluvià. Un cop ben bé sota l’assut, ens vam posar tots a l’aigua amb ulleres i tub, i ens vam creure dins l’Amazones per uns minuts, en una mena de selva submergida. Quanta exhuberància! Entre mates de Potamogeton i Myriphyllum de més de dos metres que dansaven al ritme del corrent, apareixien grupets de bagres, llisses enormes i carpes descomunals… De les quatre espècies migradores que havien de sortir al pòster, malauradament, ni rastre.

  • ebre_xerta_toni_llobet1
  • ebe_xerta_toni_llobet2
  • ebre_xerta_toni_llobet3

Després va venir la feina d’estudi i d’ordinador, classificar tres centenars de fotos aquàtiques i emergides, crear un panorama “ideal”, i dibuixar els peixos amb la perspectiva i la llum adequats per encaixar a l’ambient. Aquí teniu el resultat, amb uns detalls de les quatre espècies il·lustrades:

  • riu_ebre_poster_migratoebre_life_toni_llobet
  • Acipenser_sturio_migratoebre_life_toni_llobet
  • Anguilla_anguilla_migratoebre_life_toni_llobet
  • alosa_fallax_migratoebre_life_toni_llobet
  • Petromizon_marinus_migratoebre_life_toni_llobet

Deixa un comentari