Safari al cor de l’Europa menys salvatge: preparant les guies de fauna i flora del Benelux

Per Toni Llobet el . Categoria: Uncategorized

Aquests primers dies de juny he tingut el goig de fer un sensacional “safari” naturalista pels espais naturals de dos dels països menys salvatges d’Europa: Bèlgica i Holanda. Treballant en un nou projecte, amb el guiatge impagable i incansable de dos belgues –flamencs-: Bart Muys, professor d’ecologia de la Universitat de Lueven, i el botànic Hans Baeté.

Amb en Bart Muys estem preparant una nova sèrie de guies de flora i fauna d’espais naturals del Benelux (Bèlgica, Holanda i Luxemburg), amb l’editorial holandesa de referència en història natural, KNNV, i la valuosíssima feina d’en Hans Baeté, com a naturalista i autor dels textos. L’impulsor de tot plegat és el propi Bart, que fa un parell d’anys em va proposar “exportar” a la seva terra el model de guies compactes de biodiversitat a escala local que hem fet amb Brau a Catalunya des del 2008.

Part del procés d’elaboració del contingut de les guies és el treball de camp, fotografiar els seus ambients naturals més representatius, l’ús públic que se’n fa i recórrer l’espai amb “ulls de visitant”, per seleccionar les espècies que han d’aparèixer a la guia de forma prioritària. I això hem fet aquests dies a Bèlgica i Holanda: des dels turons calcaris de la vall del Viroin a Valònia, plens d’orquídies i ocells d’espais oberts, fins al pòlder d’ Oostvaardersplassen, pasturat per ramats de cérvols i cavalls semi-salvatges, passant per fagedes i rouredes espectaculars del bosc de Zonien, al sud de Brussel·les, els aiguamolls litorals de Zwin i les dunes interiors, landes i pinedes de Veluwe.

Ara toca posar-se a treballar en els dibuixos… De moment, però, us convido a passejar-vos per una petita selecció de les fotos fetes aquells cinc dies, i redescobrir la bellesa i la diversitat d’un tros d’Europa on no tot són planes amb cols i tulipes. Gaudiu-ne!

Deixa un comentari