HMW4: mamífers marins

Per Toni Llobet el . Categoria: Handbook of the Mammals of the World

tonillobet_wildlifeart_HMW4_whaleAquestes setmanes estem tancant amb l’equip de Lynx la maquetació definitiva de les làmines del volum quart del Handbook of the Mammals of the World (Lynx Edicions), que tracta els mamífers marins -pinnípedes i cetacis, bàsicament. Amb la qual cosa he apartat per un temps els dibuixos nous pel HMW5, dedicat als marsupials.

És una feina, aquesta de “tancar” làmines, que vol moltíssima precisió i meticulositat, perquè no passi per alt cap petita errada d’escala, coloració, detalls. El suport de l’Albert Martínez-Vilalta, editor de Lynx, en aquest sentit, és fonamental perquè les làmines del HMW, a part de boniques, siguin també del tot precises. “Vols dir que l’aleta dorsal de la femella del Inia geoffrensis no hauria de ser lleugerament més alta i ampla?” seria el contingut estàndard d’un dels correus de l’Albert comentant les meves làmines preliminars.

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_walrus

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_porpoises_beaked_whales

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_spermwhale

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_manatees

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_pinnipeds

  • tonillobet_wildlifeart_HMW4_beluga_narwhal

Part de la dificultat d’aquest volum per a mi ha estat el fet d’haver de fer d’il·lustrador forense. Amb el volum 2 del HMW, dedicat als ungulats, ja vaig haver de treballar, entre d’altre material de referència, en base a centenars de fotos d’animals morts per caçadors de trofeus (els típics ricatxos primermundistes retratats al costat d’un bellíssim trofeu acabat d’executar…).

Ara, amb els cetacis, de vegades ha tocat dibuixar els animals en base a fotografies de cadàvers varats a la platja, en ocasions en avançat estat de descomposició, o trossejats en una llotja “del peix” japonesa… En d’altres ocasions, el principal material de referència han estat tan sols cranis.

Sort –o llàstima- que aquestes espècies tan rares són encara molt desconegudes per tothom –qui sap si per sempre més-. Segurament hi haurà pocs lectors del HMW -sempre tan exigents!- que gosin criticar-les amb la vehemència amb la que molta gent es permet opinar sobre llops, zebres i goril·les… Afortunadament, fins ara, els comentaris han estat positius!

 

 

Deixa un comentari